Vinko Ninčević: Evo kako agencije za zapošljavanje iskorištavaju strane radnike

Vijesti 13. tra 202314:48 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Vinko Ninčević, vlasnik agencije za zapošljavanje Labyrinth Recruitment, gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao priljev stranih radnika u Hrvatsku, kao i situaciju na tržištu rada u Irskoj, kamo najveći dio njegovih klijenata odlazi raditi.

“Prošlo ljeto radne dozvole čekale su se šest do sedam tjedana jer Policijska uprava splitsko-dalmatinska nije očekivala da će biti takav nedostatak radne snage niti da će interes stranih državljana za rad u Hrvatskoj biti toliko velik. Ljudi kod nas su jednostavno počeli cijeniti slobodno vrijeme i žele fleksibilnost u radu. Hrvati više ne žele na sezonskim poslovima raditi sedam dana u tjednu”, objasnio je Ninčević kako stoje stvari.

Ninčević je kazao i kako radna snaga, koja stiže u Hrvatsku, najviše se zapošljava u građevinskom sektoru, ugostiteljstvu i logistici.

“Hrvati pak najviše odlazi raditi u inozemstvo radi sigurnosti. Irska nudi stabilnost i priliku za uštedjeti novac. Interes za Irsku i dalje postoji, premda se pojavio problem sa smještajem u većim gradovima”, dodao je.

Opisao je i kako neke domaće agencije za zapošljavanje iskorištavaju strane radnike.

“Dio agencija ima partnere u drugoj zemlji. Kada klijenti, odnosno radnici tih agencija stignu u Hrvatsku, agenciju više nije briga što će se dogoditi s tim ljudima. Hrvatske agencije tada iskorištavaju situaciju. Agencija bi zato trebala pratiti klijenta i nakon što se zaposli u drugoj državi. Kao što radi naša agencija”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!