Vladajući podsjećaju da je Dobronić bio stegovno prijavljen. Može li se to uspoređivati s Turudićevim slučajem?

Vijesti 15. velj 202413:52 1 komentar
PIXSELL/Patrik Macek/Davor Puklavec

Nakon što je objavljena informacija da je predsjednik Visokog kaznenog suda RH Željko Horvatović, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda RH Radovana Dobronića podnio pritužbu protiv Ivana Turudića zbog susreta sa Zdravkom Mamićem, oglasio se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. On smatra da se suci međusobno obračunavaju.

Jandroković je usporedio pritužbu protiv Turudića sa stegovnim postupkom koji je bio pokrenut protiv Radovana Dobronića, dok je još bio sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Ima li u pritužbi protiv Turudića i prijavi protiv Dobronića uopće ikakve sličnosti?

Evo za što je prijavljen Dobronić

Nakon što ga je predsjednik RH Zoran Milanović predložio Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda RH isplivala je informacija o stegovnom postupku. Inicirao ga je predsjednik Trgovačkog suda RH Nino Radić jer Dobronić pet godina nije ispunio normu.

Zato je prijavljen radi neurednog obnašanja sudačke dužnosti u 2019. godini. Osim toga sudac Dobronić ni četiri godine ranije nije ispunio Okvirna mjerila sa 100 posto. Za 2016. je ispunio 75,48 posto norme, za 2017. 78,50 posto, za 2018. 72,45 posto, za 2019. 71,72 posto, dok je za 2020. 99,07 posto sudačke norme, potvrdio je predsjednik Trgovačkog suda RH.

Jesu li pomiješane kruške i jabuke?

Dobronić je tijekom izbora za predsjednika Vrhovnog suda RH tvrdio kako nije znao da je protiv njega pokrenut stegovni postupak. Zbog toga, izjavio je, to nije mogao spomenuti ni predsjedniku Milanoviću koji ga je istaknuo kao svog kandidata.

Sam Milanović objašnjavao je tada kako ga nije briga za taj stegovni postupak, jer je vjerovao Dobroniću. Sam Dobronić je u više navrata upozorio da su sudačke norme nerealne i da se miješaju ‘kruške i jabuke’, odnosno složeni i jednostavni sudski predmeti.

Državno sudbeno vijeće u vrijeme izbora šefa Vrhovnog suda također se oglasilo o ovom slučaju navodeći da će tek naknadno rješavati Dobronićev slučaj kako se ne bi miješali u postupak izbora.

Turudić se vozikao s Mamićem

Turudić je, podsjetimo, prijavljen zbog sastanaka s Mamićem u vrijeme dok je ovaj bio pod istragom. Te su susrete snimili agenti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a predsjednik Milanović je na te snimke upozorio prije nekoliko dana.

Pritužbu protiv Turudića sada je podnio njegov šef, a očekuje se da bi u iduća tri mjeseca sudačko viječe Visokog kaznenog suda moglo donijeti svoj pravorijek. Doduše, za kršenje Kodeksa sudačke etike nema nikakve sankcije, samo se odluka javno objavljuje.

Ostaje za vidjeti hoće li sudačko vijeće Visokog kaznenog suda sada odlučivati o Turudiću. Inače, nakon što prestane biti sudac i preuzme dužnost glavnog državnog odvjetnika, postupak se više neće moći voditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare