Zašto bi se cijena mogla ograničiti baš mljevenom mesu?

Vijesti 07. ruj 202212:40 3 komentara
Pixabay/Ilustracija

Profesor s Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić za N1 Studio uživo analizirao je neslužbene obrise mjera, koje se navodno nalaze u paketu pomoći čiji bi detalji sutra trebali biti službeno predstavljeni.

Jurčić kaže da je limitiranje cijena namirnica prije svega politički potez koji se poduzima u nuždi kada druge mjere nemaju efekta u čuvanju socijalne slike i gospodarstva, ali ipak upozorava da pritom treba voditi računa  o jednoj stvari.

“Limitiranje bi dovelo do mrvljenja ili lomljenja proizvodnih lanaca jer ako im materijalni troškovi rastu, a oni to ne mogu prebaciti na potrošače, oni se u urušavaju”, kazao je.

Na pitanje jesu li neki ipak lovili u mutnom, s obzirom da je, primjerice, cijena ulja porasla za 100 posto, Jurčić odgovara:

VEZANA VIJEST

“Postoji reprodukcijski lanac i tu se gleda koliko u svakoj karici lanca rastu troškovi. Vlada bi trebala imati tu analizu da na temelju toga procijeniti ponašanje proizvođača. Generalno govoreći, situacija u Hrvatskoj kod tih proizvođača baš i nema neke dodane vrijednosti koju su sačuvali i s kojom bi mogli kompenzirati povećanje troškova. Ti proizvođači su jednim dijelom u pravu. U svakom slučaju, Vlada treba donositi odluke na stručnoj analizi i konkretnim podacima”, poručio je Jurčić.

Na pitanje kako to da je izabrano baš mljeveno meso kao jedan od proizvoda kojem će se limitirati cijena, Jurčić ukazuje da ljudi ovisno o platežnoj moći jedu različite proizvode.

“Imamo različite proizvode koje jedu bogati, manje bogati, srednji sloj… Mljeveno meso je ukusno. Sada će se netko uvrijediti možda, ja nisam stručnjak, ali u njega se mogu dodati različiti dodaci koji se ne mogu u cjelovito meso. Onda u 100 grama imamo 60 posto iskonskog mesa, a ostalo su puno jeftiniji dodaci”, kazao je.

Smatra i da Vlada ne treba dijeliti linearno svima, nego prema cenzusu.

“Mjere moraju biti selektivne da bi bile efikasne”, ističe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare