Zašto je Hrvatska uzorke za sekvencioniranje virusa slala u Španjolsku?

Vijesti 11. velj 202108:16 0 komentara
Krunoslav Capak
Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je otkrila da još od kraja siječnja imamo slučajeve novog britanskog soja virusa.

Kako bismo znali koji soj virusa je prisutan u zemlji, uzorci zaraženih trebaju se sekvencionirati.

Prvi u Hrvatskoj su to napravili stručnjaci s “Ruđera” predvođeni Oliverom Vugrekom, a kasnije je na natječaju taj posao dodijeljen Zavodu za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, koji predvodi Kristian Vlahoviček. U te svrhe je izdvojeno milijun i pol kuna, no tek jučer epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kako smo uzorke na sekvencioniranje slali u Španjolsku.

U Hrvatskoj se ti testovi mogu raditi na “Ruđeru Boškoviću”, Centru za forenzička ispitivanja “Ivan Vučetić” i Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Uz to, Hrvatska ima pravo na 200 besplatnih testiranja pri Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-u), pišu 24 sata.

Pitali su ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka jesu li testiranja u Španjolskoj dio ovih 200 besplatnih u ECDC-u pa kaže:

“Ne, to je posebno”.

VEZANA VIJEST

Na pitanje zašto onda šaljemo u Španjolsku i koliko to plaćamo kad imamo i besplatnih te se mogu raditi u Hrvatskoj, Capak odgovara:

“Slali smo dok nismo mogli kod nas, sad šaljemo u ECDC zato što je to besplatno”.

Na pitanje kad ta testiranja nismo mogli odraditi u Hrvatskoj i zbog čega kaže:

“Nismo imali metode za što treba aparatura, reagencije, software, znanje…”#related-news_0

Znanstvenik Vugrek na to je odmah uzvrato:

“Nije istina, imamo svu aparaturu i znanje. Uostalom dokazali smo to na početku pandemije, a sada na izlazi treća publikacija u znanstvenim časopisima upravo vezana za sekvencioniranja koja smo radili lani na početku pandemije.”

Na konferenciji za novinare u srijedu, članovi Nacionalnog stožera objavili su kako za sada imamo ukupno 11 detektiranih slučajeva ‘britanskog’ soja virusa u Hrvatskoj od kojih su tri otkrili u klinici Fran Mihaljević, a osam slučajeva je otkriveno u španjolskom laboratoriju gdje je HZJZ slao 28 nasumično odabranih uzoraka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!