Treba li mijenjati četkicu za zube nakon bolesti? Liječnici imaju jasan odgovor

Zdravlje 09. tra 202319:37 0 komentara
četkica za zube, umivaonik, pranje zubi
Photo by Ron Lach from Pexels

Stomatolozi su podijelili par savjeta što bi trebalo napraviti sa četkicom za zube nakon preležane bolesti.

Preporuka je da nakon preležane bolesti očistite prostor u kojem živite. Možete skinuti pokrivače, oprati odjeću i obrisati sve površine. Ovo vam može pružiti ne samo mir, nego vas i osloboditi zaostalih klica.

Ali što je sa priborom za osobnu higijenu, na primjer, četkicom za zube? To je vjerojatno predmet koji je imao najdirektniji kontakt s vašom bolešću.

Opća preporuka je da zamijenite četkicu za zube nakon što ste preležali bolest. Prema mišljenju dr. Gerija Luija, dječjeg stomatologa iz Kalifornije, ovo je posebno važno ako imate posla s infekcijama kao što su oralni herpes, gripa, upala grla i prehlada, piše HuffPost.

Klice mogu živjeti na četkici za zube između 24 sata i nekoliko tjedana, ovisno o specifičnoj vrsti bolesti ili bakterije. Na primjer, virus gripe može trajati na četkici za zube do tri dana, prema mišljenju stručnjaka sa Stomatološkog sveučilišta Georgia. Također, postoji mali rizik od ponovne infekcije, tako da je bolje biti siguran, nego doći u situaciju da se ponovo razbolite.

Stručni savjeti za dobru higijenu četkice za zube tokom i nakon bolesti:

Slobodno koristite istu četkicu za zube dok ste bolesni

Zdrav razum vas može navesti da mislite da će upotreba iste četkice za zube kada ste bolesni produžiti bolest, ali to zapravo nije točno.

“Možete koristiti istu četkicu za zube dok ste bolesni sve dok ne ozdravite kada bi je trebalo promijeniti“, rekla je stomatologinja dr. Lauren Becker.

Međutim, ona je dodala da bi trebalo biti oprezan kada je u pitanju pasta za zube, posebno ako je dijelite s drugim članovima domaćinstva. Možda ne bi bilo loše da koristite vlastitu pastu za zube kako biste izbjegli da klice pređu na četkice za zube ukućana ili se nasele u samu tubu paste za zube.

Ne držite četkice za zube prekrivenu

Jedan od važnih savjeta je da ostavite četkicu na otvorenom, odnosno da je ne prekrivate kapicama namijenjenim za četkice ili da ih ne držite u zatvorenoj kutiji.

“Većina bakterija koje žive na vašoj četkici za zube umire u prisustvu kisika“, rekao je pedijatar dr. Harvey Karp i dodao da “kada se vaša četkica za zube osuši, većina bakterija je iskorenjena“.

Ako četkicu za zube pokrijete, broj bakterija u njoj može biti veći nego u slučaju kada je ostavite na otvorenom.

Dezinficirajte četkicu za zube umjesto da je bacite

Ako ne želite baciti četkicu za zube, možete ju sami dezinficirati. Stomatolog dr. David Frank rekao je da se “četkica za zube može natopiti antibakterijskom tekućinom za ispiranje usta, otopinom sode bikarbone, otopine octa, kao i sredstvom za čišćenje proteza“.

Ne kuhajte nijednu četkicu za zube. Ako je električna, uklonite glavu s baze prije dezinfekcije.

Za svakodnevno čišćenje četkice za zube, dr. Backer je preporučila “da je stavite pod mlaz tople vode, istrljate palcem duž dlačica četkice i ponovo je isperite, ali pod mlazom vrele vode, pa je ostavite da se osuši na zraku“.

Promijenite četkicu za zube svaka tri mjeseca, i češće ako ste bolesni

Stomatološka udruženja predlažu zamjenu četkica za zube svaka tri mjeseca zbog istrošenih vlakana i nagomilavanja mikroba tokom vremena. Isto vrijedi i za električne četkice za zube. Međutim, ako ste bolesni, trebalo bi četkicu promijeniti i ranije.

“Kada mijenjate četkicu za zube po potrebi, koristite četkicu s mekim vlaknima, jer je ona najbolja za čišćenje vaših zuba i desni“, rekla je dr. Backer.

Ako smatrate da zamjena četkice nakon bolesti nije dovoljna, razmislite o razgovoru sa stomatologom o sljedećim koracima. On će vam predložiti oralne antiseptike i druge proizvode kako biste bili sigurni i zdravi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!