Mađarska Talijanku pustila iz kućnog pritvora nakon što je postala eurozastupnica

Svijet 14. lip 202417:34 0 komentara
Talijanska učiteljica i aktivistkinja, Ilaria Salis puštena iz pritvora
Marton Monus/Reuters

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica, optužena je u Mađarskoj za sudjelovanje u napadima antifašističke skupine na ljude koje su smatrali ekstremno desničarskim aktivistima. Iz kućnog pritvora puštena je u petak.

– Talijanska antifašistička aktivistica Ilaria Salis puštena je iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što je ovog vikenda izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, u petak njezin odvjetnik Gyorgy Magyar.

Članovi Europskog parlamenta uživaju snažan pravni imunitet od kaznenog progona, čak i ako se optužbe odnose na prekršaje počinjene prije nego što su izabrani.

Policija je već skinula elektroničku narukvicu s njezinog gležnja, rekao je odvjetnik. Očekuje se da će otac Ilarie Salis stići u Budimpeštu kasnije tijekom dana kako bi je odveo natrag u Italiju, dodao je Magyar.

Salis je više od godinu dana u pritvoru u Mađarskoj zbog slučaja koji je potaknuo talijanski “Savez zelenih i ljevice” da je nominira među svojim kandidatima na europskim izborima.

Njezin je slučaj u veljači izazvao bijes u Italiji nakon što je dovedena na sudsku raspravu sa zavezanim nogama i rukama te lancem oko struka.

Pitanje je politički osjetljivo zbog dugogodišnjih veza između talijanske desničarske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!