Nižu se reakcije na intervju Turudića N1 televiziji: “Ovo dokazuje da je sumnja u njega itekako opravdana”

Vijesti 08. velj 202415:15 1 komentar
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Hrvatska je dobila novog glavnog državnog odvjetnika. Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, u intervjuu našoj Nini Kljenak među ostalim je otkrio detalje susreta sa Zdravkom Mamićem, da Josipi Rimac nikad nije radio usluge kao ni ona njemu, a rekao je i da nije siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Intervju Ivana Turudića na N1 televiziji izazvao je niz reakcija, među ostalim i zbog toga što je ovaj sudac Visokog kaznenog suda rekao nije siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

“GDO je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć”, istaknuo je Turudić.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs vrlo je kratko nakon sjednice Vlade komentirao Turudićevo mišljenje o EPPO-u. “To je njegovo mišljenje. Ja mislim da je ured otvoren odlukom Vlade i Vlada stoji iza toga”, rekao je.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na pitanje našeg Ilije Radića o EPPO-u rekao je da je Vlada 2017. prenijela europsku direktivu, a EPPO je počeo raditi 2021. “Jasan je slijed opredjeljenja Vlade. Ivan Turudić je očito iznio svoje pravno mišljenje na što ima pravo. Možete imati mišljenje ovakvo i onakvo, ali Turudić njime nije dovodio u pitanje funkcioniranje EPPO-a u Hrvatskoj. Bitno je da Ured funkcionira u skladu s europskim i našim zakonodavstvom i to se sigurno neće mijenjati”, rekao je.

Mnogi se s njim ne slažu. Sandra Benčić iz Možemo smatra da upravo to pokazuje da je sumnja u njegovu iskrenost opravdana.

“Turudićeva izjava da nije siguran da je RH trebala osnovati Ured europskog javnog tužitelja, koji Plenkovićeve ministre optužuje kao na traci, pokazuje da je sumnja da je doveden upravo zato da bi blokirao istrage EPPO-a itekako opravdana”, napisala je na X-u.

Ivana Kekin iz Možemo bila je također gošća N1 Studija uživo kod naše Nine Kljenak s kojom je komentirala izjavu Ivana Turudića da nije siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja.

“Mislim da je možda Ivan Turudić izabran za novog glavnog državnog odvjetnika jer misli da EPPO u Hrvatskoj možda nije potreban. EPPO koji u Hrvatskoj procesuira niz ministara i slučajeve koji su godinama stajali u ladici Zlate Hrvoj Šipek, pitanje je što bi s njima bilo da EPPO-a nije bilo. Sada imamo novog državnog odvjetnika koji kaže EPPO nam je višak. Očito je da je jedan od glavnih razloga zašto je Ivan Turudić postavljen na čelo DORH-a jer je HDZ-ov dečko i da zaštiti HDZ”, objasnila je Kekin. Više pročitajte OVDJE.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet napisala je da je njegov komentar u EPPO-u jasan utjecaj Viktora Orbana, ali i da brine činjenica što je EPPO otvorio slučaj protiv bivše Plenkovićeve ministrice, što je DORH propustio učiniti.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić smatra kako je Hrvatskoj potreban Ured europskog javnog tužitelja.

“Već smo ranije imali priliku vidjeti da je on istraživao kriminal koji je tada DORH zaobilazio, konkretno slučaj Žalac. Još se nije raspetljala priča oko Geodetskog fakulteta, ali čini se da se upravo njega izbjegava i pokušava se predmet prebaciti našim institucijama, to čine vladajuće strukture kako bi izbjegle i kaznu. Ipak oni sada konkretnije obavljaju svoj posao, nego što to čine naše institucije”, komentirala je u N1 Studiju uživo. Cijeli razgovor pronađite OVDJE.

SDP-ova Mirela Ahmetović napisala je da je njegovo ponašanje tijekom intervjua dokaz da mu je izričaj pun rupa.

“Na “polulegalnoj” N1 Hrvatska Turudić rastavljen na proste faktore. Lik se još vrti u stolici kao na ringišpilu. Govor tijela i infantilna objašnjenja dokazuju ne da je reduciran u izričaju, izričaj mu je pun rupa koje si je sam iskopao”, napisala je.

Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) ovlašten je za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti proračunu EU-a. Bavi se prijevarama, korupcijom, pranjem novca i drugim prekograničnim prijevarama u području PDV-a. Na stranicama Ministarstva pravosuđa istaknuto je da je osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja od presudne važnosti za Europsku uniju.

Navodi se i da je Ured neovisan, s nadležnošću nad istragama, kaznenim progonima te pokretanjem sudskih postupaka vezanih uz kaznena djela štete proračuna Europske unije. Turudić, međutim, nije siguran da smo ga uopće trebali osnovati budući da ga mnoge zemlje nemaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare