Opasnost nije prošla: Tursku tresu naknadni potresi jači i od onog u Petrinji

Svijet 06. velj 202309:46
REUTERS/Sertac Kayar

Tursku je u ponedjeljak ujutro pogodio snažan potres magnitude 7,8 po Richteru, koji je u toj zemlji, kao i u susjednoj Siriji, odnio preko 500 života, a stradali se još broje.

Razarajući potres dogodio se u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Materijalna šteta je ogromna i još se zbraja, a razlog su brojni naknadni potresi.

EMSC

Stručnjaci su upozorili kako bi ti naknadni potresi mogli trajati danima, pa čak i tjednima. Stoga postoji mogućnosti od daljnjih urušavanja zgrada i kuća.

Prema pisanju CNN-a, snažni naknadni potresi osjetili su se u južnoj i središnjoj Turskoj. Oko 11 minuta nakon glavnog potresa, najjači naknadni potres magnitude 6,7 pogodio je oko 32 kilometra sjeverozapadno od epicentra glavnog potresa.

Još jedan intenzivan naknadni potres magnitude 5,6 dogodio se 19 minuta nakon glavnog potresa.

Podaci Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) govore kako ti potresi i dalje traju, a zabilježeno ih je desetak magnituda između 4 i 5 stupnjeva.

Usporedbe radi, potres koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020 bio je magnitude 5,5 stupnjeva, dok je onaj Petrinjski iz siječnja iste godine bio jačine 6,3 stupnjeva.

TIJEK DOGAĐAJA PRATIMO OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar