Može se uzeti i previše dobrih suplemenata, ovo su znakovi da ste pretjerali

Zdravlje 11. kol 202214:45 > 15:00
Podijeli:
vitamini
Izvor: Pexels / Ilustracija

Suplementi i vitamini koji se prodaju bez recepta toliko se često reklamiraju kao "potpuno prirodni" da je lako upasti u zamku lažne sigurnosti po pitanju ispravne doze.

“Nema smisla uzimati velike dodatne doze vitamina i minerala ako nema dijagnosticiranog problema, jer postoji tako malo dokaza da oni čine dobro, a ponekad postoji i opasnost da mogu naštetiti”, rekao je Marion Nestle, profesor nutricionizma, studija hrane i javnog zdravlja na Sveučilištu New York, za Eat This, Not That.

U nastavku donosimo simptome za pet najčešćih slučajeva prekomjernog unosa suplemenata.

Vitamin D

Budite oprezni s količinom vitamina D koju uzimate, jer prekomjerna količina previše može uzrokovati ozbiljne štete.

“Toksična razina vitamina D, koja se naziva i hipervitaminoza D, rijetko je, ali potencijalno ozbiljno stanje koje se javlja kada u tijelo unesete prekomjerne količine”, kaže dijetetičarka Katherine Zeratsky.

Stručnjakinja pojašnjava da je hipervitaminoza D obično uzrokovana velikim dozama dodataka vitamina D, a ne prehranom ili izlaganjem suncu.

“Glavna posljedica je nakupljanje kalcija u krvi (hiperkalcemija), što može uzrokovati mučninu i povraćanje, slabost i učestalo mokrenje. Hipervitaminoza D može napredovati do bolova u kostima i problema s bubrezima, kao što je stvaranje kalcijevih kamenaca”, dodala je.

Cink

Nutricionistica Barbara Broggelwirth pojašnjava da je cink mineral u tragovima, što znači da su nam potrebne samo male količine za održavanje našeg zdravlja.

“Pretjerani unos cinka može dovesti do nedostatka bakra što može uzrokovati neurološke probleme, uključujući utrnulost i slabost u rukama i nogama”, upozorava.

Vitamin C

Previše vitamina C može uzrokovati gastrointestinalne probleme, upozoravaju stručnjaci.

“Iako previše vitamina C u prehrani vjerojatno neće biti štetno, velike doze ipak mogu uzrokovati proljev, mučninu, povraćanje, žgaravicu, grčeve u želucu (abdomenu) i glavobolju”, kaže dijetetičarka Zeratsky.

Beta karoten

“Pokazalo se da dodatni unos beta-karotena, spoja koji se u tijelu pretvara u vitamin A, povećava rizik od smrti, posebno kod pušača ili bivših pušača”, ističe liječnik Donald Hensrud, koji smatra da ovaj dodatak nije vrijedan potencijalnog rizika.

Vitamin B-3

Vitamin B-3 (niacin) može uzrokovati oštećenje jetre.

“Visoke doze mogu pomoći u snižavanju visoke razine kolesterola, ali to treba činiti samo pod nadzorom liječnika”, kaže dr. Hensrud dodajući da se mogu pojaviti nuspojave poput teške bolesti jetre.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar