Teški metali u organizmu: Izazivaju gadne probleme, evo kako se očistiti

Zdravlje 02. lip 202315:26 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Teški metali su elementi koji imaju veliku gustoću, toksični su za živa bića i mogu biti štetni ako se nakupljaju u tijelu. Nalaze se u tlu, vodi, zraku, biljnom i životinjskom svijetu te u ljudskom organizmu.

Neki od najčešćih teških metala koji se mogu nakupljati u tijelu uključuju olovo, živu, kadmij i arsen, aluminij, kobalt i platinu. U naš organizam ih možemo unositi jednostavno udisanjem, konzumiranjem vode i hrane te kroz kožu nakon čega dolaze do drugih organa.

Svi teški metali imaju različite utjecaje na ljudski organizam, a nuspojave najviše ovise o koncentraciji teških metala u organizmu. Obično do teškog pogoršanja zdravlja dolazi kada se doživi prevelika izloženost metalima. U najtežim slučajevima mogu izazvati komu i smrt.

Teški metali su velik problem za okoliš i ljudsko zdravlje.

Nuspojave teških metala u organizmu

Teški metali su oni čija je atomska masa veća od 23 do 40 te se radi o metalima koji su neophodni za prirodu i čovjeka. Jednako toliko mogu biti vrlo štetni za okoliš i organizam. Dijele se na esencijalne kao što su bakar, željezo, cink, mangan, molibden i selen te neesencijalne kao što su živa, olovo, kadmij, arsen, kositar, platina, aluminij, paladij i kobalt.

Esencijalni teški metali su nužni za normalno funkcioniranje organizma te njihov manjak može izazvati tjelesne poremećaje. Osim smanjene količine, povećana koncentracija također izaziva poremećaje i nuspojave. Veća opasnost ipak su neesencijalni čija se koncentracija u prirodi povećava i to zbog načina života.

Kod prevelike koncentracije teških metala može doći do trovanja teškim metalima što izaziva opće i specifične simptome. Simptomi će ovisiti o koncentraciji i određenoj vrsti metala.

Međutim, ovo su uobičajeni simptomi trovanja teškim metalima:

– trnci u rukama i nogama

– promjene u ponašanju

– probavni problemi poput proljeva, povraćanja, mučnine

– osjećaj boli u trbuhu

– kratkoća daha

– zimica i slabost

Ovo su opći simptomi, no svi metali izazivaju i specifične simptome na koje bi bilo dobro brzo reagirati. U nastavku donosimo specifične simptome teških metala u organizmu za najčešće elemente.

1. Olovo

Olovo je najčešći teški metal koji se nakuplja u tijelu i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Olovo se najčešće nalazi u zagađenoj zemlji, vodi i hrani, a najveći rizik od izloženosti olovu je kod djece mlađe od šest godina. Izloženost olovu u djetinjstvu može dovesti do ozbiljnih neuroloških oštećenja, poremećaja u razvoju i kognitivnih problema.

Olovo se može nakupiti u kostima, jetri i bubrezima, a dugotrajna izloženost može dovesti do oštećenja mozga, mentalnih poremećaja i smanjenja intelektualnih sposobnosti.

2. Živa

Živa se nalazi u okolišu u različitim oblicima, uključujući i onu koja se nalazi u ribi. Nakupljanje žive kao teškog metala u organizmu može dovesti do problema s mentalnim zdravljem, poteškoćama s koncentracijom, problema s motoričkim sposobnostima i tremorom.

Živa može oštetiti živčani sustav i uzrokovati širok spektar simptoma. Akutna izloženost visokim razinama žive može dovesti do simptoma poput bolova u mišićima i zglobovima, glavobolje, mučnine, povraćanja, poremećaja vida, oštećenja bubrega i jetre, pa čak i smrti.

Najosjetljiviji na štetne učinke žive su trudnice, dojilje i djeca. Živa može proći kroz posteljicu i prenijeti se na fetus, što može uzrokovati ozbiljne neurološke probleme i razvojne poremećaje.

3. Kadmij

Kadmij je teški metal u organizmu koji se može naći u hrani, posebno u povrću uzgojenom na zagađenom tlu. Nakupljanje kadmija u tijelu može dovesti do oštećenja bubrega, pluća i kostiju. Kadmij je također kancerogen i povezan s razvojem raka pluća i prostate.

Pixabay / Ilustracija

4. Arsen

Arsen je teški metal koji se nalazi u zemlji i vodi. Nakupljanje arsena u tijelu može dovesti do poteškoća s kožom, krvlju, srcem i jetrom. Arsen je također kancerogen i povezan s razvojem raka kože, pluća, bubrega i mjehura. Ovaj teški metal u organizam može ući i preko kože. Najveći izvori arsena su školjke, rakovi i ribe.

5. Selen

Selen ima svojstva slična sumporu te pripada skupini esencijalnih teških metala. Selen je poznat kao esencijalni mikronutrijent za ljude i životinje jer je potreban u malim količinama za normalno funkcioniranje organizma. Međutim, prevelike koncentracije selena mogu biti toksične i izazvati ozbiljne nuspojave. Glavni izvori selena su minerali poput selenita koji se nalaze u zemlji, vodi i stijenama.

Preporučene dnevne doze selena variraju ovisno o dobi, spolu i drugim čimbenicima, ali općenito se kreću između 55 i 400 mikrograma dnevno za odrasle osobe.

Simptomi previsoke koncentracije ovog teškog metala u organizmu se mogu razlikovati ovisno o razini toksičnosti, ali uključuju mučninu, povraćanje, proljev, umor, dlakavost, nokte sive boje, promjene raspoloženja i živčane probleme. Dugotrajna izloženost visokim razinama selena može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oštećenje jetre, bubrega, središnjeg živčanog sustava i respiratornog sustava.

6. Željezo

Iako nije teški metal, već prijelazni metal, može izazvati nuspojave u organizmu. Željezo se u prirodi nalazi u različitim oblicima te se naširoko koristi u industriji za proizvodnju čelika i drugih legura. Kako i manjak željeza u krvi može izazvati probleme, tako prekomjerna količina željeza u tijelu može dovesti do oštećenja organa kao što su jetra, srce, jetra i zglobovi.

Simptomi mogu uključivati umor, slabost, bol u zglobovima, trbušnu bol, tamnu pigmentaciju kože, povećanje jetre ili dijabetes.

Pixabay / Ilustracija

Iako su teški metali štetni za ljudsko tijelo, izloženost im se može smanjiti povećanjem opreza pri izboru hrane i pića, izbjegavanjem pušenja i smanjenjem izloženosti zagađenom okolišu. Također, redovito provjeravanje razine teških metala u tijelu može pomoći u ranoj dijagnostici i liječenju eventualnih problema.

Gdje se nalaze teški metali?

Brojne teške metale koji mogu doći u organizam možemo pronaći u našem svakodnevnom životu. Obično su izvori teških metala zemlja, voda i zrak. Glavni izvori teških metala su industrijska proizvodnja, obrada metala, prometnice, pigmenti, baterije i vozila. Kod izgaranja fosilnih goriva dolazi do onečišćenja atmosfere česticama teških metala pa tako dolazi i do zagađenja tla, vode i cjelokupnog okoliša.

Tek prekomjernim nakupljanjem u organizmu dolazi do nuspojava, no bilo bi dobro znati gdje se nalaze teški metali kako bi se u što većoj mjeri mogli izbjegavati.

Neki od najčešćih teških metala i njihove lokacije u okolišu su:

– olovo – može se naći u starijim zgradama s olovnom cijevima, zagađenoj zemlji, bojama, baterijama, staklu i vodi

– živa – može se naći u ribama, termometrima, živinim svjetiljkama, medicinskim instrumentima i cjepivima

– kadmij – naći se može u zraku, tlu i vodi, posebno u blizini industrijskih postrojenja i rudnika

– arsen – nalazi se u pesticidima, pijesku i stijenama, te u vodi u blizini rudnika

– bakar – može se naći u kabelima, baterijama, izolacijskim materijalima, ali i u hrani poput orašastih plodova i morskih plodova

– krom – može se naći u kozmetici, bojama, lijekovima i industrijskim otpadima

Čišćenje organizma od teških metala

Čišćenje tijela od teških metala ima iznimnu važnost jer njihova prekomjerna koncentracija, posebice ako prelazi dozvoljene granice, može poremetiti normalno funkcioniranje organizma. Uz to, kod dugotrajnog izlaganja teški metali mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme u organizmu.

Kada teški metali dospiju u tijelo, nakupljaju se u unutarnjim organima, tkivima i kostima, a izazov predstavlja činjenica da ih tijelo teško može ukloniti. Korištenje kelata, odnosno tvari koje vežu teške metale, pomaže organizmu u procesu detoksikacije. Kelacija je postupak koji se koristi za povezivanje teških metala s kompleksnim organskim spojevima, što olakšava njihovo uklanjanje iz tijela.

Međutim, sintetički kelati mogu izazvati nuspojave koje su opasne po zdravlje.

Postoje i nekoliko prirodnih načina za uklanjanje teških metala iz tijela:

1. Zeoliti

Zeoliti su prirodni detoksikatori koji mogu očistiti tijelo od otrova i teških metala poput arsena, olova, žive i kroma. Djeluju kao ionski izmjenjivači, privlačeći katione toksina i zadržavajući ih unutar svoje rešetkaste strukture. Zeoliti su se koristili čak i tijekom katastrofe u Černobilu radi sprječavanja kontaminacije vode radioaktivnim tvarima.

2. Klorofil

Klorofil je važan prirodni kelat u prirodi. To je zeleni pigment koji se nalazi u zelenom povrću, voću i algama. Klorofil je učinkovit u uklanjanju teških metala, poput žive. Preporučuje se posebno nakon uklanjanja amalgamskih plombi kako bi se uklonili preostali tragovi žive.

3. Zelena glina

Kupka sa zelenom glinom je jednostavan način uklanjanja teških metala iz tijela. Glina prodire kroz pore na koži i izvlači teške metale poput žive i druge toksine.

Važno je napomenuti da se ove metode detoksikacije trebaju koristiti s oprezom i uz savjetovanje stručnjaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.