Milanović odgovorio HDZ-ovom ministru: “Butko će ići u zatvor, uzet će mu i gebis, ostat će bez svega”

Vijesti 08. tra 202413:05 0 komentara

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je odgovorio HDZ-ovom Olegu Butkoviću, koji ga je prozvao za pomaganje osobi pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu, poručivši mu da "laže i izmišlja" te ga je nazvao 'žmuklerom' i 'lopinom'.

“Kakvo lobiranje kod banaka? Za što? Čovjek nije pod sankcijama i zbog toga će Butko biti tužen i uzet će mu i gebis. Ostat će bez svega. Kako možete trgovati utjecajem da biste nekome učinili uslugu koja mu ne treba? Nikada nije bio pod sankcijama. Ali Butko je slabo pismen. Sitni je žmukler i lopina, pokvarenjak”, poručio je Milanović komentirajući prozivke ministra, potpredsjednika Vlade i HDZ-a Olega Butkovića da je lobirao za osobu koja je pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Riječ je, kako je objavio Večernji list, o Željku Runji, bivšem potpredsjedniku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a radi se lobiranju predsjednika Republike da mu se otvori račun u banci, što je, pišu, i uspio u Kent banci u turskom vlasništvu. Navodi se nadalje i da je Milanović je kod Runje na Braču boravio u kolovozu 2022., a s njima je bila i tadašnja predsjednica Mađarske Katalin Novak. O sastanku najviši državni dužnosnici dviju zemalja nisu obavijestili javnost.

“Tema Večernjaka, koji se sad kukavički povukao, je izmišljotina da je mađarska predsjednica bila kod tog čovjeka na večeri. Znaju li ti lopovi da mađarska predsjednica, odnosno njezini mater i ćaća, imaju kuću u sljedećoj uvali već 25 godina? Dakle, tamo su”, rekao je i upitao što uopće znači tajni sastanak kad je, napominje, pod stalnom pratnjom policije.

Na pitanja novinara koji je bio povod tog sastanka, na što je predsjednik poručio ‘družba i služba, radovanje, veselje’.

“Bilo mi je rado biti s njom, njezinim mužem, mlađom kćerkom, moja žena je radila u Zagrebu, bio sam ja, moj još jedan blizak prijatelj Hrvat iz Dalmacije i to je to. Ali to nije bio jedini sastanak. Bio sam prije toga kod predsjednice doma u Sutivanu, ta žena je odrasla u Hrvatskoj na Jadranu. Kao što sam se vidio i s Dodikom, kojem sam neki dan poslao poruku da manje pjeva četničke pjesme”, kazao je Milanović novinarima u Šibeniku ,gdje je posjetio Industrijsko-obrtničku školu.

Ponovio je kako je Butković izmislio da je pomagao nekome tko je pod sankcijama opetujući kako Runje to nikada nije bio. Komentirao je Milanović i Butkovićeve provokacije te rekao kako mu nije jasno lobiranje kod banaka za koje ga optužuje “Butko će u zatvor ako ne bude Turudić državni odvjetnik, a njega ćemo smijenit”, ponovio je. “Bit će tužen, uzet će mu i gebis, ostat će bez svega”.

O pljački INA-e i Banožiću koji čeka optužnicu

Milanović je potom vratio priču na aferu u INA-i istaknuvši kako se ‘zaboravio slučaj Škugor i 100 milijuna eura koji su ostali na računu nečije babe od trgovine plinom’.

“Kako je moguće da nekakav Škugor nakon niza godina dođe ponovno na neko mjesto i da odmah s tog mjesta krene u organiziranu pljačku? On to nije postao zato što ga se sjetio Viktor Orban ili Katalin Novak nego zato što je netko iz HDZ-ove vlasti mijesio i davio Mađare, koji tamo vode glavnu riječ, da to daju nekom Škugoru. Nešto što je bilo zamišljeno kao vrsta kokošarenja, pretvorilo se u govedarstvo. A znate da su goveda opasna za globalno zatopljenje zbog metana i da sve od njih smrdi”, kazao je.

Dodao je kako ‘netko vrlo važan, direktno povezan s Plenkovićem, tu imao prste i inzistirao da taj Škugor postane nekakav dužnosnik u INA-i’ te da institucije to trebaju istražiti.

Potom se prisjetio i bivšeg ministra obrane Marija Banožića, koji još uvijek čeka optužnicu nakon što je u prometnoj nesreći prije pet mjeseci usmrtio čovjeka.

“Super Boža, ministar unutarnjih poslova, kaže da je policija napravila sve. Kao i kad su uveli Banožića na poseban ulaz za HDZ-ovce. Kao i kad mu nisu uzeli mobitel. Protiv njega nema optužnice, mada je sve jasno. Čovjeka je zgazio, ubio i ništa. Je li to vladavina prava”, pitao je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!